GoalBall
GoalBall percepció
GoalBall orientació
GoalBall en cercle
Joc de Futbol Xines
Juguem a GoalBall
Llançament de GoalBall
El Goalball és un esport col·lectiu en què juguen tres jugadors de camp per equip i consisteix a llançar la pilota rodant per terra amb la mà en direcció al camp contrari per marcar un gol a la porteria. Aleshores, els tres jugadors de l’altre equip intenten aturar la pilota amb qualsevol part del cos com si fossin porters de futbol. Les línies del camp són tàctils i es juga amb els ulls completament tapats amb un antifaç de visió zero. El temps de joc es divideix en dues parts de 12 minuts a temps parat. Les dimensions del camp, la seva estructura i el reglament es desenvolupen més endavant.
Algunes normes bàsiques dl GoalBall, per jugar a primària:
- NO es pot llençar per l’aire, la pilota sempre ha d’anar per terra.
- NO es poden treure l’antifaç durant el joc.
- NO poden donar indicacions els jugadors que estan fora del camp.
EL GOALBALL EN LA ESCUELA: Recursos inclusivos para realizar en las sesiones de educación física.
Teresa, A.; Sabariego, C. i Blanco, A.
Matrial
La pilota:
Pilota Sonora Goalball de Trial: dissenyada especialment per a esportistes amb discapacitat visual. Aquesta pilota incorpora campanetes internes i està fabricada amb cautxú de doble capa, proporcionant una superfície suau i una agarrada excepcional. Està dissenyada per minimitzar el rebot, facilitant així el joc i la interacció en els esports.
Materials i Disseny:
- Color: Blau
- Material: Cautxú d’alta qualitat
- Pes: 1250 g
- Diàmetre: 24 cm
Amb la certificació IBSA, apta per competicions oficials, a més, compleix la normativa internacional.
La pilota sonora tova amb cascavells de GoalBall: és una eina dissenyada per al seu ús en activitats esportives i educatives, posant especial èmfasi en la participació de persones amb discapacitats visuals.
Materials i Disseny:
- Color: Taronja
- Material: poliuretà
- Pes: 300 g
- Diàmetre: 16 cm
L’antifaç:
Durant el joc tots els participants han de portar els ulls tapats amb un antifaç amb visió zero, fins i tot, a vegades sota l’antifaç porten quelcom per tapar l’ull.
Es recomana crear uns anticossos de cartó i agafats amb una goma per treballar en activitats d’educació primària amb els alumnes.
Per seguretat:
NO col·loqueu les posicions dels jugadors a prop de les columnes, parets o altres elements perillosos per seguretat i evitar que els nens i nenes es xoquin o facin mal.
Normés bàsiques del GoalBall:
Es juga en un camp rectangular en gimnàs.
El camp mesura 18×9 metres, amb una porteria a cada extrem. El rectangle es divideix en tres zones: zona defensa, zona de llançament i zona neutral.
Les porteries són de 9 metres d’ample, igual que el camp, per 1,30 metres d’alçada. NO són necessàries per dur a terme aquest esport en un centre educatiu, es recomana fer servir cons per delimitar la porteria.
Totes les línies tenen relleu perquè els jugadors s’orientin. Per fer una activitat en un centre educatiu no cal que marquem totes les línies del camp, només col·locarem les línies tàctils que indiquem en negreta en el gràfic següent:
Recomanem marcar les línies del camp fent servir una cinta americana o semblant (de 5 cm d’ample). L’enganxem a terra fent-li un plec o podem fer servir un tros petit de corda primeta i posar la cinta per sobre. D’aquesta manera tindrem una línia tàctil pels jugadors.
Com es dona la pilota als jugadors de GoalBall
Quan una pilota surt fora, el professor o els ajudants han de retornar la pilota dins del camp per reiniciar el joc.
La manera de realitzar el passi ha de ser: es passa la pilota amb les dues mans deixant-la botar a uns 75 cm del jugador més proper, suau perquè després continuï rodant cap al jugador/a que l’ha de recollir. També, en situacions escolars d’aprenentatge podem donar-la a la mà d’un dels jugadors/es.
Tècnica per jugar al GoalBall
L’aturada:
En la pràctica escolar es recomana que l’alumnat jugui de manera perceptiva, és a dir, intentant endevinar cap on va la pilota recollint-la amb les mans i sense llançar-se a terra.
L’aturada:
En canvi, si volem realitzar una aproximació a la tècnica en situació competitiva, els jugadors porten proteccions: genolleres, colzeres, casc i petos, i adopten unes posicions òptimes que resumim a continuació:
El llançament:
En competició es pot fer una petita carrera i llançar abans de la línia de pilota llarga (6 m). Aquests jugadors saben tornar al seu lloc amb rapidesa i precisió. En situació escolar, com a taller, i en la iniciació, aconsellem llançar drets i en peus, en la posició del dibuix.
Anem a jugar!
Iniciem amb tres jugadors per equip col·locats a les línies de situació. La posició inicial per esperar la pilota és lliure, però la que es mostra en el dibuix s’adequa per a la iniciació al Goalball.
Es dona la pilota a un dels dos equips que pot iniciar el primer llançament ras cap a l’altre camp, amb l’objectiu que la pilota passi als jugadors contraris i entri a la porteria.
L’altre equip ha de percebre la pilota auditivament i intentar aturar. Un cop aturada la pilota, el jugador pot llançar-la cap a l’altre equip. Així successivament, fins que la pilota entri a la porteria o es realitzi una acció contrària al reglament especificat en el resum anterior.
Suposem que tenim una classe de 24 alumnes. Els dividim en 4 grups de 6 alumnes:
- Grup 1: Juguen un partit de tres contra tres.
- Grup 2: Fan d’espectadors en un lateral del camp. Tasca important perquè els alumnes prenguin consciència de la necessitat que hi hagi silenci per jugar.
- Grup 3: També fan d’espectadors en un lateral del camp.
- Grup 4: Darrere de les porteries per recollir i donar als jugadors les pilotes que surten del camp.
Juguen 10 minuts cada grup i es fa una rotació cada vegada perquè tots passin per totes les posicions.
Juguem a GoalBall
GoalBall percepció
GoalBall orientació
Llançament de GoalBall
GoalBall en cercle
Joc de Futbol Xines
EL GOALBALL EN LA ESCUELA: Recursos inclusivos para realizar en las sesiones de educación física.
Teresa, A.; Sabariego, C. i Blanco, A.