Saltar al contenido

Joc de Les 10 Passades


Joc de Les 10 Passades
Grup d’infants jugant al Joc de Les 10 Passades

El joc de les 10 passades: diversió i inclusió a l’Educació Física

El joc de les 10 passades és una activitat dinàmica i inclusiva, ideal per a les classes d’educació física. Amb una estructura senzilla i adaptable, aquest joc fomenta el treball en equip, la comunicació i el respecte per les normes, promovent la participació de tots els jugadors independentment de les seves habilitats.

Descripció del joc de les 10 passades:

En aquest joc, els participants es divideixen en dos equips que competiran en un espai delimitat. Un dels equips comença com a atacant, mentre que l’altre assumeix el paper de defensor. L’objectiu principal és que l’equip atacant aconsegueixi fer deu passades consecutives amb la pilota sense que aquesta caigui a terra. Durant les passades, els jugadors han de tenir en compte que no poden tornar a passar la pilota immediatament a la persona que els l’ha passada, i tampoc poden desplaçar-se quan tenen la pilota a les mans.

L’equip defensor, per la seva banda, intenta interceptar la pilota, però sempre respectant les normes del joc. Això significa que no poden prendre-la directament de les mans dels rivals ni agafar físicament els jugadors contraris. Si aconsegueixen interceptar una passada, els rols dels equips es canvien immediatament. Si la pilota surt fora dels límits del camp, el joc es reprèn a favor de l’equip que no n’hagi provocat la sortida.

Joc de Les 10 Passades

Quan la pilota cau a terra, l’equip atacant ha de reiniciar el recompte de passades des de zero, però si un defensor només toca la pilota sense aconseguir interceptar-la, el recompte es manté. Aquesta regla anima els jugadors a mantenir l’atenció i la concentració durant tota la partida.

Beneficis del joc de les 10 passades

El joc de les 10 passades és especialment beneficiós perquè, a més de ser molt divertit, contribueix al desenvolupament físic i social dels participants. Ajuda a millorar la coordinació mà-ull, la presa de decisions ràpides i la col·laboració en equip. També és una activitat inclusiva que permet adaptar les normes i materials per garantir la participació de tothom. Per exemple, es poden utilitzar pilotes de diferents mides o materials, ajustar les dimensions del camp o reduir el nombre de passades necessàries per assolir l’objectiu, segons les necessitats dels jugadors.

Aquest joc és una excel·lent opció per a qualsevol grup que vulgui treballar la cohesió, les habilitats socials i la motricitat, tot gaudint d’una activitat física senzilla i adaptativa. L’èxit no rau només en el resultat final, sinó en la diversió i l’aprenentatge que s’experimenten al llarg del procés.

Material:

Adaptacions per l’alumne/a amb ceguera

– En atac:

  • La pilota serà tova de color contrastat i no cal que sigui sonora. 
  • Cada nen que rep la pilota i l’agafa correctament diu el número del passi en veu alta, com per exemple “1” o “2”. D’aquesta manera, l’alumne/a sempre sap on es troba la pilota.
  • Utilitzarem el sistema de guiatge formant una parella amb la corda d’acompanyament (Sistema d’acompanyament en cursa).
  • El company/a guia serà el que farà les recepcions i Eva farà els passis.
  • El/la guia pot deixar anar la corda d’acompanyament per poder atrapar millor la pilota.
  • Quan el/la guia rep la pilota diu STOP i li donarà la pilota a la mà de l’alumne/a, i tots els alumnes dels dos equips queden aturats en el lloc, amb els peus quiets, tot i que poden moure els braços.
  • El que estigui lliure de marca del seu equip avisarà oralment a l’alumne/a per poder orientar el passi, amb la crida per la veu (Cridarem per la veu).
  • L’alumne/a fa el passi al company que l’ha cridat en STOP.
  • Si el passi és interceptat per un company segueix el joc normal.
  • Si cau a terra, la possessió passa a l’equip que l’agafi i es torna a començar a comptar.
  • Podem fer canvi de guia de tant en tant, perquè no recaigui la tasca en un sol nen, com per exemple, pel company del mateix equip que estigui més a prop en el moment del canvi.
NOTA
Es poden anar fent canvis de guia, perquè no recaigui tota l’estona aquest rol sobre el mateix nen o nena de la classe.

– En defensa:

  • Donem un poder a la parella formada per l’alumne/a i el guia que consisteix a tocar qui té la pilota de l’equip que ataca. Si ho fa, l’equip en atac perd la possessió de la pilota.

Jocs per l’Eva

Personalitzar les Cookies